Ordförande Andreas Karlsson

Intervju med Andreas Karlsson

Andreas Karlsson, ny ordförande i klubben sedan årsmötet i augusti. Nu kommer det efter länge och väl en intervju med honom. Lär känna honom både från sin tidiga egna karriär, sina tidigare erfarenheter av Rekord och vad han har för tankar om sin nya position!

Vi träffas inne i butiken på Circle K Bergarondellen där Andreas drar omkring som ett yrväder. Efter en snabb hälsning och med en kaffe i handen går vi in och sätter oss på kontoret. Direkt möts man av ett STIGA-autografrack som Rekord delat ut flera år tidigare till våra sponsorer. Andreas har varit med i bakgrunden i klubben länge och det första vi reder ut är just hur hans egna karriär sett ut.

”Jag började efter att ha varit på en prova-på aktivitet tillsammans med ett gäng kompisar uppe i Hörnebo. Vi var några stycken som tyckte om att spela tillsammans, både singel, dubbel och rundpingis. Kombinationen av att spela både individuellt och i lag var något som lockade in mig. Eftersom man fick spela med så många olika spelare i klubben så fick jag också många vänner vilket gjorde att jag fastnade helt!”

Hur fortsatte det sedan efter ett par år?

”Jag fortsatte att träna och tävla fram tills jag fick körkort ungefär. Då blev det lite andra intressen som tog över. Det samma gällde dem flesta av mina kompisar från pingisen vilket gjorde att jag tappade träningsintresset mer och mer.”

Har spelsuget varit tillbaka igen någon gång sedan dess?

”Senast jag spelade var med Rekord för ungefär 15 år sedan. När familjen flyttade ner till Helsingborg var det jobbet som var prio 1 men pingisen var minst lika viktig för att jag skulle träffa lite vänner och då var Rekord perfekt! Brorsan Joakim tränade ju hårt och tillhörde Sverigeeliten, jag fick vara där på samma tider men tränade med de lite mer jämnåriga och med ungefär samma motivation. Jag spelade i serielag och ett av mina sista år så var jag till och med lagledare för Arvid Sunesson, bara en sådan sak!”

Vad var det som gjorde att du lämnade pingisen igen?

”Jobbet. Det blev mer och mer och jag har väl varit på de flesta positioner inom Circle K. Från butiksarbetare till att vara butikschef på ett flertal stationer samtidigt runt om i Skåne och senare också varit regionchef. Det var intensivt där ett tag och dessutom så hade jag fått vänner inom Rekord som jag ändå umgicks med utanför pingisen!”

När blir det comeback igen då?

”Haha, det vet man aldrig! Nu är jag ju lagledare för ungarnas serielag, det är lagom just nu!”

Vad har du för tankar och förhoppningar om i rollen som ordförande i klubben?

Visionen är ju att en stor klubb som Rekord är i pingissverige ändå ska kunna växa och bli större och bättre på alla plan. Från nybörjare och motionärer upp till eliten. Att vi kan finnas på fler platser, synas mer och alltid vara aktiva och relevanta.

Klubben har redan en utmärkt, fungerande verksamhet och själ. Jag vill vara med att bevara det som finns men att förfina och utöka där det finns möjligheter till det!

Finns det några mer konkreta punkter eller områden du tänkt mer på än andra?

Under den korta period jag nu varit ordförande och med som förälder har jag märkt att det ideella engagemanget har minskat. Även om vi i Rekord är bra till mångt och mycket så tror jag att det finns mer att ta av!

Jag tror att vi kan öka delaktigheten hos alla. Det gäller spelare, ledare, syskon och inte minst föräldrar. Det är det som behövs för att en ideell förening som Rekord ska fungera, att folk är villiga att hjälpa till. Jag tror inte att alla kan hjälpa till med allt men jag tror att alla kan vara med på något vis. Om det så är att sälja lotter, hjälpa till vid nybörjarträning eller sitta och döma under våra tävlingar. Alla har en möjlighet och tid att hjälpa till bara man hittar engagemanget. Och där kan vi som klubb försöka nå ut till fler på ett bättre sätt tror jag. Med aktivare föräldrar underlättar väldigt mycket arbete för dem som redan gör oerhört mycket. Det blir också lättare för klubben att få en naturlig input i vad klubbens medlemmar tycker om våra satsningar och vad det ska satsas mer på.

En annan sak som jag ser som ett måste är att få igång en verksamhet för tjejer. Vi har redan börjat med arbetet att skapa en tjejgrupp då satsningarna på en öppen pingisskola har gjort att tjejerna hamnat i minoritet och då slutat väldigt tidigt. Vi har väldigt mycket ungdomar i klubben nu men det är till det närmaste 100% killar.

Det tillsammans med ett större föräldraengagemang ser jag som de två största och tydligaste förbättringsområden just nu. Förhoppningsvis kan det bli bättre redan under våren så att vi kan hitta fler punkter där vi kan bli direkt bättre och utveckla vår organisation och verksamhet!

Finns det något mer du vill tillägga eller hälsa till klubbens medlemmar?

Jag tycker att det är viktigt att alla känner att alla delar av vår verksamhet är viktig på ett eller annat sätt och att alla våra medlemmar känner sig välkomna. Det är också viktigt att alla medlemmar känner sig som en Rekordare både i det sättet de blir bemötta av våra ledare men också att det känner ett ansvar i det. Att man förstår att det är ett givande och tagande som medlem i en idrottsförening. Att alla Rekordare känner sig stolta över att vara just Rekordare och över andras prestationer och resultat.

Jag hoppas att alla kan hitta och får ta sin plats i klubben så att vi hjälps åt att föra klubben vidare och uppåt!

Vi tackar Andreas för tiden och hoppas på många framgångsrika år som ordförande framöver!